Kurkuma & Curcumine

Kurkuma…ook wel geelwortel genoemd, is de wortel van een prachtige plant (bloem). Deze wortel wordt niet enkel veelvuldig in de keuken van diverse volkeren op aarde gebruikt, zoals in de kerrie uit Indië en Pakistan maar deze wortel is tevens bekend om zijn buitengewone medicinale eigenschappen. 

De kurkuma wortel is de wortel van de prachtige kurkumabloem. 

kukumabloemKurkamawortel

  

Zo is bekend dat kurkuma een heilzame werking uitoefent bij alle soorten ontstekingen, dat het kurkuma zeer zuiverend werkt, onze cellen herstelt, problemen van het hart en van ons zenuwstelsel verlicht en zelfs oplost.

Er bestaan meer dan 70 soorten kurkuma maar er is er één die prijkt aan de top omdat deze kurkuma de krachtigste heilzame werking in zich draagt….we spreken hier over de kurkuma Longa!

Wat is nu eigenlijk deze kurkuma en waar dankt kurkuma zijn uitzonderlijke krachten aan?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we deze wortel aan een nader onderzoek onderwerpen.

We vinden dan dat de Kurkumawortel in haar kern een heel aparte stof bevat, nl curcumine. De Curcumine is slecht een klein onderdeel van de kurkumawortel  Deze curcumine bevat curcuminoïden. Ze heten * bisdemethoxy en *demethoxy en * curcumine-longa.

Curcumine werkt ontstekingsremmend is een sterke antioxidant en werkt eveneens antibacterieel. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende ziektes waarbij curcumine soelaas kan bieden:

Er bestaan ruim 75 verschillende kurkuma planten maar slechts één bezit de krachtige heilzame werking: de Kurkuma Longa

De Kurkuma Longa mag de belangrijkste plant met genezende krachten uit Zuid Oost Azië genoemd worden!

Deze wortel bevat vitaminen, mineralen, sporenelementen, verschillende koolhydraten en vetzuren, eiwitten, enzymen, hormonen, etherische oliën en bitterstoffen. Deze plant is dan ook voor vele verschillende medicinale doeleinden bruikbaar. 

Zowel inwendig als uitwendig gebruik is mogelijk, pakkingen tegen reumatische klachten, inhalatie bij longproblemen, behandeling van wonden. Ter voorkoming van verkoudheid, infecties, ontstekingen, en andere ziektes en ongemakken. 

De keuze die ons wegleide van de natuur

Van oudsher werden kruiden uit de natuur in de dagelijkse keuken gebruikt. Men deed dit niet enkel om de smaak van het voedsel te beïnvloeden maar men besefte welke positieve inwerking deze kruiden hadden op onze gezondheid.

De oude Grieken leerden het ons reeds: je bent wat je eet! Jouw voeding houd je gezond maar kan je ook ziek maken…..een gezonde voeding is de basis van een gezond lichaam!

Bedenk hoe volkeren zich gedurende vele eeuwen wisten te handhaven door een aangepast menu….eigen aan streek en klimaat en bestaande uit natuurlijke onbehandelde voortbrengselen van moeder aarde!

Echter na de tweede wereldoorlog leek het plots alsof deze oude kennis niet meer waardevol was en begonnen we systematisch onze producten te “verbeteren”….raffineren van granen en oliën…wit brood…overvloed aan suikers…overconsumptie van vlees en het onbeperkt gebruik van insecticiden en pesticiden leidde ons op weg naar  degeneratieziekten die nu onbetwistbaar deel uitmaken van onze moderne maatschappij!!

Gelukkig ging de oude kennis van gezond voedsel en van de kracht van de natuur niet verloren en mogen we ons vandaag dankbaar tonen omdat we terug de weg vonden naar de inherent heilzame kracht die de natuur ons biedt.

De Kurkuma Longa

De kurkuma longa wortel bevat zoals eerder gezegd tal van elementen die kunnen bijdragen aan de ondersteuning en wederopbouw van onze gezondheid. Deze elementen zijn onder andere:

-VITAMINE A EN CAROTEEN 

Deze beschermen onze slijmvliezen tegen bacteriën, virussen, schimmels, kiemen en andere parasieten. 

-VITAMINE B1 (thiamine) 

Ondersteunen ons zenuwstelsel,  zowel in onze hersenen, als in ons spierweefsel. 

-VITAMINE B2 ( riboflavine) 

Kurkuma helpt mede ons energiesysteem te regelen. 

-VITAMINE B3 ( niacine) 

Beïnvloedt jouw denken op een positieve manier

-VITAMINE B5 ( pantotheenzuur) 

Kan sommige nadelen van “ongezonde” voeding compenseren

-BIOTINE 

Voor een mooie gezonde huid

-CHOLINE 

Belangrijk voor een goed functioneren van de hersenen….verbetert ons concentratievermogen en houdt onze hersenen flexibel en jong.

-VITAMINE B6 ( pyridoxine) 

Deze stof maakt speciaal in onze lever aminozuren aan die eiwitten vormen, noodzakelijk voor de opbouw van cellen. 

-FOLIUMZUUR 

Deze vitamine uit de B-serie is voornamelijk in ons ruggemerg geconcentreerd. Foliumzuur is betrokken bij de synthese van rode bloedcellen. Verder is Foliumzuur ook betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg 

-INOSITOLINE 

Een stof, die in de celhuid van onze neuronen een “goed humeur”- signaal afgeeft. Deze verspreidt zich verder in ons hersenweefsel. 

-VITAMINE E ( tosopheroline) 

Zorgt voorversterking van ons immuunsysteem. Bovendien beschermt vitamine E ons lichaam tegen vetzuren, en tegen vrije radicalen (dit voorkomt veroudering en schade aan huid en bindweefsel)

-VITAMINE K 

Versnelt  wondheling en zorgt voor een constante aanwezigheid van het bloedstollingsmiddel Prothrombine. 

-VITAMINE C 

Zeer belangrijke Vitamine. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Verder is Kurkuma zeer rijk aan mineralen en sporenelementen zoals:

-magnesium ( voor hart en bloedvaten), 

-calcium ( botten, tanden en stofwisseling) ,

-kalium (vochthuishouding) , 

-zwavel ( houdt huid en haren mooi) , 

-ijzer ( verzorgt de zuurstoftransport),

-jodium ( voor onze schildklier) , 

-mangaan ( die het gehele chemische gebeuren in ons lichaam regelt) , 

-silicium (voor gezond bindweefsel in onze huid) , 

-chroom (regelt de bloedsuikerspiegel) ,

-zink ( houdt onze gehele stofwisselingshuishouding gezond). 

Het verschil tussen kurkuma en curcumine.

Kurkuma-longa is een plant met vele werkzame eigenschappen. Een van deze eigenschappen is zijn vermogen ontstekingen te remmen. In deze plant zit een knalgele tot oranjekleurige stof, genaamd CURCUMINE. 

Curcumine is slechts een beperkt gedeelte van de Kurkuma wortel (slechts enkele %) en werd oorspronkelijk gescheiden van de rest van de wortel door het geheel te koken. Door een verschil in de kookpunten van Curcumine en de rest van de wortel kon men deze twee delen scheiden. Dit proces werd herhaald om een zo zuiver mogelijke Curcumine te verkrijgen.

Het resultaat is dat je een sterke anti-oxidant en ontstekingsremmer krijgt. Het nadeel is dat je de andere krachtige eigenschappen van de Kurkumawortel verliest.

Het is voor de kwaliteit en de heilzame kracht van de Curcumine zeer belangrijk dat alle natuurlijke factoren bij de teelt van deze plant optimaal zijn. Deze factoren zijn:

-de juiste omgeving en klimatologische omstandigheden

-een ecologisch evenwicht

-de intentie en energie van de mensen die betrokken zijn bij het proces van telen en verwerken

-de biologische kwaliteit van de totale plant (100% biologisch)

Invloed van Curcumine op onze gezondheid. 

Vandaag zijn tal van mensen op onze planeet onwetend als het gaat om kennis over hoe zich in goede gezondheid en goede vorm te houden. De meeste mensen in onze westerse wereld hebben zelfs geen notie meer over wat het betekent, zich voeden met gezonde, evenwichtige en natuurlijke voeding. 

Onze levensmiddelenindustrie is er in de afgelopen 70 jaar in geslaagd om onze smaak voor natuurlijke voeding te vernietigen. Ze bieden ons een ongekende verscheidenheid van voedsel aan met een grote verscheidenheid en smaak maar helaas met lage kwaliteit, een ramp voor de gezondheid van de mens.

Suiker, geraffineerde voedsel, additieven, insecticiden en herbiciden, smaakmakers gebaseerd op gist enz, ze ondermijnen allemaal de gezondheid van de mensen, fysiek en mentaal.

Vele van de problemen die ons overkomen zouden vermeden kunnen worden door een diepere kennis van ons lichaam en geest..

Is het niet verwonderlijk dat wilde dieren nooit een arts nodig hebben. Natuurlijk kan je stellen dat de natuur dit zelf regelt door de zwakste uit te schakelen maar deze eliminatie betreft maar enkele percentages op een ganse populatie…

Echter bij de mens zien we een totaal verschillende verhouding. We weten dat vandaag 1 op 4 westerlingen sterft aan kanker of een hartaanval en dit cijfer blijft stijgen. Wat nog meer verontrustend is, is dat de farmaceutische industrie in de top 3 staat van doodsoorzaken in diezelfde Westerse wereld en zelfs erbuiten. 

We worden overspoeld door degeneratieve ziektes als reuma, diabetes, Multiple Sclerose…Kanker!!

Een derde van alle Nederlanders krijgen mellitus diabetes type II (type 2-diabetes) en één op twee heeft een vroege vorm van deze ziekte. Dit zijn de woorden van onderzoekers van het Erasmus Medisch centrum in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Diabetes en endocrinologie. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een lange-termijn studie van de bevolking in Rotterdam.

Hierna een overzicht nog 10 bewezen feiten over kurkuma en Curcumine

1. Kurkuma bevat bioactieve stoffen met krachtige geneeskrachtige eigenschappen. Kurkuma bevat curcumine, een stof met krachtige anti-inflammatoire en anti-oxyderende eigenschappen. De meeste studies gebruiken gestandaardiseerde kurkuma extracten die grote hoeveelheden curcumine bevatten.

2. Curcumine heeft een natuurlijke anti-flammatoire samenstelling. Van Chronische ontstekingen is bekend dat ze een bijdrage leveren aan veel voorkomende westerse ziekten. Curcumine kan die moleculen die een belangrijke rol spelen bij ontsteking in hun groei remmen.

3. Kurkuma verhoogt drastisch de Antioxidant capaciteit van het lichaam. Curcumine heeft krachtige anti-oxidant effecten. Het neutraliseert de vrije radicalen en stimuleert de oorspronkelijke lichaamsantioxidant enzymen. Dit bevordert de preventie van ontstekingen.

4. Curcumine verhoogt  de hersenen-afgeleide Neurotrophic Factor. Dit wordt gekoppeld aan verbeterde hersenfunctie en een lager risico van hersen ziektes. Curcumine verhoogt het niveaus van het hersenhormoon BDNF, waardoor de groei van nieuwe neuronen toeneemt en verschillende degeneratieve processen in de hersenen bestreden worden.

5. Curcumine leidt tot verschillende verbeteringen in onze lichamelijke condities die zouden moeten leiden tot een lager risico op hart- en vaatziekten. Curcumine heeft gunstige effecten op verschillende factoren waarvan men weet dat ze een rol spelen bij hart- en vaatziekten. Het verbetert de functie van het endotheel en is een krachtige anti-inflammatoire agent en antioxidant.

6. Curcumine kan helpen kanker te voorkomen en kan zelfs ingezet worden om kanker te behandelen. Curcumine leidt tot verschillende veranderingen op moleculair niveau. Deze veranderingen helpen om kanker te voorkomen en zelfs om kanker te genezen.

7. Curcumine heeft bewezen nuttig te zijn bij de preventie en behandeling van Alzheimer. Curcumine kan de bloed-  hersenbarrière doorbreken wat leidt tot verschillende verbeteringen in het pathologisch proces bij de ziekte van Alzheimer.

8. Artritispatiënten reageren heel goed op curcumine supplementen. Artritis is een voorkomende aandoening gekenmerkt door een gezamenlijke ontsteking. Veel studies tonen aan dat curcumine kan helpen bij de behandeling van symptomen van artritis en in vele gevallen is curcumine effectiever dan anti-inflammatoire geneesmiddelen.

9. Studies tonen aan dat curcumine ongelofelijke positieve resultaten levert tegen depressie. Een studie bij 60 depressieve patiënten toont aan dat curcumine zo effectief is als prozac bij het verlichten van de symptomen van depressie, zonder neveneffecten.

10. Curcumine vertraagt het verouderingsproces en bestrijdt leeftijdsgebonden chronische ziekten.

Samengevat

Curcumine is een wapen voor ons immuunsyteem. Sterk en goed werkend 

Curcumine verhoogt de trefzekerheid van de T-cellen, de witte bloedlichaampjes. Deze worden aangemaakt in het beenmerg en in de thymusklier. Deze T-cellen bewaken en registreren veranderingen in de beschermende cel membranen van onze lichaamscellen. Deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld door virussen en/of bacteriën veroorzaakt worden. 

Curcumine beïnvloedt ook de functie van de zgn B-cellen van ons immuunsysteem. Van deze B- cellen hebben we miljarden in ons lichaam, ze halen lichaamsvreemde indringers uit ons systeem 

Curcumine herkent de ‘killer cellen’ . Ze herkennen deze en schakelen ze uit, voordat ze in ons lichaam grote schade kunnen aanrichten. Curcumine maakt namelijk onze eigen afweercellen ‘wakker’ en zet ze aan het werk. 

Diabetes type II is een van de ziekten die succesvol behandeld kunnen worden met Curcumine. Hieronder vindt u hieronder een overzicht van ziekten die door curcumine kunnen behandeld worden... met zeer positieve resultaten.

 

Kurkumaschema